Новини

Ученическата агенция по заетостта  към Езикова гимназия „Христо Ботев“-гр.Кърджали отбеляза своя рожден ден с Кръгла маса по проблемите на младежката безработица

7.11.2017 

Ученическата агенция по заетостта  отпразнува първия си рожден ден с провеждането на Кръгла маса по проблемите на младежите в град Кърджали. Агенцията бе създадена по проект   „Моето второ семейство”, финансиран по Програмата за детско и младежко развитие на Фондация „Работилница за граждански инициатива”, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК” и действа като независима младежка структура.

Че агенцията вече е проходила и стабилно стъпва по  земята, го доказват темите, включени в програмата на събитието: „Нормативна уредба и документация”; „Информационни канали за   търсене    на работа” ;  „Възможности за  реализация в рамките на града“; „Гледна точка на работодателите“;  „За и против високо платени професии“. Гости на събитието бях и представители на местния  бизнес, медиите, институциите и НПО. Те се включиха с респект и разбиране в обсъждането на проблемите, поставени от младежите.  Учениците представиха и анализираха резултатите от  проведеното  от тях проучване  сред 205  техни връстници свързано с въпроси за ангажираността на  младите хора.  Ценен принос за цялата кърджалийска общественост е анализът на проучването,  даващ характеристика и поглед върху трудовата заетост на младежите в града и региона през летния сезон.

Прочетете цялата новина Езиковата гимназия – част от световната тенденция за премахване на детския труд

14.06.2017

 На 12 юни за втора поредна година Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали отбеляза Световния ден против експлоатация на детския труд . Мотото на кампанията  е   “Да сложим край на детския труд във веригата за доставки: Това е дело на всички”. В тази връзка се проведоха редица училищни инициативи  в рамките на  проект  „Моето второ семейство”, финансиран по Програмата за детско и младежко развитие на Фондация „Работилница за граждански инициатива”, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”.  Ученици проведоха обучения със своите връстници относно    условията за наемане на работа на лица, не навършили 18 години, механизмите за справяне с некоректни работодатели и представяне на отговорните институции.

Прочетете цялата новинаКонференция – „Образование 21-и век“

13.06.2017

На  9.06.2017 г. за пръв път в Кърджали се  проведе Конференцията „Образование 21-и век“, която  събра на едно място не само директори, учители и ученици, но и техните родители и представители на образователни институции, организации и местния бизнес.

Езикова гимназия „Христо Ботев“  участва във форума с представяне на иновативния проект „Моето второ семейство“ , финансиран по Програмата за детско и младежко развитие на Фондация „Работилница за граждански инициатива”, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”.

 Прочетете цялата новинаСреща между ботевци и Айдън Мехмед – представител на LinkedIn за България

26.05.2017

На 23.05.2017 година се проведе  среща между учениците от  XI клас и Айдън Мехмед, представител на LinkedIn за България.Целта на срещата бе запознаване на Ботевци с платформата за кариерен профил. LinkedIn   е онлайн социална мрежа за търсене и установяване на делови контакти.    Ползвателите на LinkedIn могат да използват списъка си от контакти за разни цели:да бъдат представени чрез съществуващи контакти и да разширяват връзките си;да извършват Интернет търсене на компании, хора, групи по интереси;да публикува професионално резюме за Интернет търсене на работа;да препоръчват и да бъдат препоръчвани;да публикуват обяви за ваканции (за персонал);да създават групи по интереси.

 Прочетете цялата новина„Седмица на професиите” в ЕГ „Христо Ботев” – гр. Кърджали

05.05.2017

„Всеки има правото и потенциала да открие и следва ритъма на своя жизнен и професионален смисъл като уникална ценност  и лична мисия“

В Езиковата гимназия в Кърджали бе организирана и проведена инициативата „Седмица на професиите“. Дейността се реализира в рамките на проекта „Моето второ семейство“ по Програмата за детско и младежко развитие, основаваща се на подхода, при който се развиват и надграждат силните страни на децата на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК“.

Кампанията се провеждаза втора поредна година и целта й е да покаже вдъхновяващи истории за професии, които да мотивират младите хора да се развиват и творят в България. Гост – лекторите в лицето на архитект, журналист, военнослужещ, психолог, съдия споделиха своите професионални възможности и интереси, основани на личен опит.

      Прочетете цялата новина“Кръгла маса” по проблемите за младежката заетост и безработица в ПГПЧЕ „Христо Ботев” – гр. Кърджали

29112016

29.11.2016

През изминалата седмица учениците от ПГПЧЕ „Христо Ботев“ имаха възможност да  обсъдят на кръгла маса проблемите на „младите работещи“ с представители на   значими  обществени    институции в град Кърджали –   Инспекцията по труда и Бюрото по труда. Срещата беше организирана във връзка с осъществяването на дейностите в гимназията по проект „Моето второ семейство“, финансира   по Програмна за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при които се  отчитат и надграждат силните страни на детето на ФРГИ , с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”.

                                                                                                                                        Прочетете цялата новинаГрамотни и амбициозни, но в България!

 

 4.11.2016%d1%83%d0%b0%d0%b7-%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b5%d0%b2%d0%b0

Когато  Сенека изрича: „ Не за училището — за живота да се учим!“, със сигурност не е предполагал, че почти 2000 години по-късно крилатата фраза ще продължава да вълнува и провокира учителските среди.

Очакването, че ключът към практически насочено образование е единствено в ръцете  на педагозите, беше отчасти опровергано от учениците на ПГПЧЕ „Христо Ботев“. По идея на ботевци  в Гимназията  отвори врати първата в България Ученическа агенция по заетостта. Тя е създадена по проект  „Моето второ семейство”  по „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“, на Фондация “Работилница за граждански инициативи” с финансовата подкрепа на Фондация „ОУК“ и е  пример за независима, доброволна ученическа структура.

                                                                                                                                  Прочетете цялата новинаПроектът „Моето второ семейство“ отвори вратите на Министерството на труда и социалната политика за учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев“ – гр. Кърджали

 

img_335122.06.2016

На образователна екскурзия до Министерството на труда и социалната политика в град София бяха 40 ученици и 4 ръководители от ГПЧЕ „Христо Ботев” – гр. Кърджали.

Посещението се осъществи в рамките на проект „Моето второ семейство”, по „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход,  при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“, на ФРГИ с финансовата подкрепа на Фондация „ОУК“. Целта е учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” да придобият социални и образователни умения, които да развият техните силни качества и таланти, за да намерят своето достойно място на пазара на труда.

Прочетете цялата новина„Живата детска ръка” на ГПЧЕ „Христо Ботев” – гр. Кърджали срещу експлоатацията на детски труд

 

2206201622.06.2016

Осигуряването на равни възможности за децата и разкриване на техния потенциал зависи от семейната среда, в която растат, образованието, което получават и заобикалящата ги среда. В тази връзка ръководството и учителите в ГПЧЕ „Христо Ботев” с готовност подкрепиха учениците си, организирали за първи път в област Кърджали отбелязването на Световния ден срещу детския труд. Инициативата е част от дейностите по проект „Моето второ семейство” по „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“, на ФРГИ с финансовата подкрепа на Фондация „ОУК“.

Прочетете цялата новина„Месец на професиите” в ГПЧЕ „Христо Ботев” – гр. Кърджали

 

dsc_0421-300x28910.05.2016

През месец април учениците от ГПЧЕ „Христо Ботев” имаха възможността да се срещнат с различни вдъхновяващи истории за кариера. Инициативата „Месец на професиите” се осъществи в рамките на проекта „Моето второ семейство”, по Програмата за детско и младежко развитие, основаваща се на подхода, при който се развиват и надграждат силните страни на децата, по програма на ФРГИ, с финансовата подкрепа на фондация „ОУК”.

Прочетете цялата новинаГПЧЕ „Христо Ботев” – гр. Кърджали се превръща във второ семейство за своите ученици по програма на ФРГИ

 

gpche17.12.2015

ГПЧЕ „Христо Ботев” – гр. Кърджали ще започне новата година с поредния иновативен проект. Успешното сътрудничество на ръководството и представителите на училищното настоятелство доведоха до спечелването на двугодишния проект „Моето второ семейство” по „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат и надграждат силните страни на детето“, на Фондация “Работилница за граждански инициативи” с финансовата подкрепа на Фондация „ОУК“.

Прочетете цялата новина